Antipasti – bliv klogere på de italienske forretter

Antipasti – bliv klogere på de italienske forretter

Antipasti fra Italien

Antipasti er italiensk og betyder ’før maden’ – eller oversat til dansk: forretter. Antipasti består typisk af små, kolde retter med grøntsager og oste som tilbehør til kød. Grøntsagerne er ofte rå eller marinerede.

Vores antipasti sortiment består af en bred vifte af Italiens lækreste grøntsager, som er nøje udvalgt og tilberedt efter traditioner og opskrifter, der er flere hundrede år gamle. Særligt området Puglia i det sydøstlige Italien har en overflod af alverdens grøntsager, og derfor kaldes det også Italiens forrådskammer af lokalbefolkningen. Regionens varme himmelstrøg uden de store temperaturudsving giver de optimale vækstbetingelser for grøntsagerne. Det er hovedårsagen til, at vi udvælger råvarer netop herfra til vores antipasti sortiment.

Hvis du besøger Puglia, vil du blive forkælet med alverdens lækre retter, typisk bestående af grøntsager og fisk sammensat med velkendte vine. Kort sagt har vi alt hvad hjertet begærer, når det kommer til at sammensætte de helt rigtige antipasti. Med øje for kvalitet og god smag har vi udviklet og forfinet hele vores antipasti sortiment med respekt for de gamle italienske traditioner og smage. Vi har udpeget 4 uundværlige anti-pasti produkter som du kan lære meget mere om herunder.

Artiskokker

Artiskokker har en aromatisk smag og er sprængfyldt med vitaminer. Artiskokker er uspiselige rå, men når de tilberedes, fremtrylles den velkendte, delikate smag som især italienerne bruger i et utal af retter. Spørger du italienerne bør et ægte italiensk måltid altid bestå af artiskok på den ene eller anden måde.

Tomater

Semi-dried tomater er en af Puglias specialiteter. Her får tomaterne de perfekte betingelser for at udvikle deres flotte, røde farve, velkendte søde, let syrlige smag som netop semi-dried tomater er kendt for. Vores semi-dried tomater tørres over flere timer ved lave temperaturer for at fremme tomatens sødme og give det sprøde ydre samt den faste midte. Fra det tidspunkt hvor tomaten plukkes til man står med det færdige produkt går det maximalt 48 timer – dette sikrer at både smagen, formen og konsistensen på tomaten opretholdes.
Hvis du vil læse mere om tomater, så har vi tidligere skrevet om det her: Viden om tomater og tomathøst.

Oliven

Puglia er den region i Italien, hvor der produceres flest oliven – her gror bl.a. sorten Bella di Cerignolas, kendt som verdens største spiseoliven. Gennem generationer har Italien værnet om den traditionelle spiseoliven, som over de sidste mange år er blevet videreudviklet med respekt for de gamle traditioner. Lige meget om du skal lave en salat, en gryderet eller bare vil nyde en lille snack på terrassen med et glas vin, så er vores grillede oliven det oplagte valg. Den har en mild lidt nøddeagtig smag og dens faste, sprøde kød gør den til en udsøgt nydelse.
Ved du i øvrigt hvad forskellen er mellem grønne og sorte oliven? Hvis ikke kan du lære meget mere her: Forskellen på grønne og sorte oliven.

Pesto

Pesto er italiensk og repræsenter smagen af sol og sommer, og danskerne har virkelig taget den til sig.
Anvendelsesmulighederne er uendelige, og pesto er fx fantastisk til pastaretter, i sandwich, salater, pizza, brød, kartofler og kød. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Vores røde og grønne pestoer er lavet med ’ægte’ Parmesan, og indeholder derfor ikke E1105 (Lysozym – æggeenzymer). De to varianter findes også økologisk, og her har vi valgt at holde dem nøddefri, så allergikere også kan nyde dem.

Vil du vide mere om antipasti?

Har du brug for mere inspiration har vi, sammen med Michael Museth fra Folkets Madhus og Jesper Uhrup fra Magasinet Gastro, optaget en række videoer, hvor vi blandt andet fortæller meget mere om antipasti. Se den her:

Se et udvalg af vores antipasti herunder