Sådan skiller du dig af med din brugte olivenolie

Sådan skiller du dig af med din brugte olivenolie

Brugt olivenolie – sådan gør du

Hvordan skiller dig bedst af med din brugte olie? Både din olivenolie, men også alle andre olier, som bruges i køkkenet. Det kan du læse mere om her.

Vidste du fx at du kan kompostere din brugte olivenolie?

Hvis du hælder den brugte olie i vasken eller toilettet, så har vi et godt råd: stop med det. Selvom det er nemt og bekvemt, så er det faktisk en meget dårlig idé.

Umiddelbart skulle man tro, at olien blot blandes med vand, skylles ud og så var det det. Men så nemt er det desværre ikke.

Det kan nemlig være årsagen til belægninger i afløb og rør, som nemt kan stoppe til. Efterfølgende kan den mad eller andre ting, der kommer i afløbene potentielt klæbe til den olieagtige overflade og stoppe rørene helt til. Hvis temperaturen er under 4 grader vil olien størkne, hvilket kan skabe endnu flere problemer.

Det bedste du kan gøre er at lade olien størkne, tørre det op med køkkenrulle og smide det ud efterfølgende. Hvis det ikke størkner eller det kniber med tålmodigheden, så hæld den flydende olie i en lukket beholder og smid den ud som restaffald. Har du en stor mængde olie fra fx en friture, så skal det afleveres som farligt affald på genbrugsstationen.

Kompostering
Hvis du har din egen kompost, så kan du faktisk kompostere olivenolien. Ligesom andre vegetabilske olier, så er olivenolie et organisk materiale. Du skal dog passe på ikke at tilføje for meget, da det kan bremse nogle af de organiske processer, der foregår i en kompost. Det er bedst at tilføje olien gradvist og i små mængder. Sørg for at blande det grundigt, så det bliver ordentligt indarbejdet i komposten.