Hvad sker der, når olivenolie opbevares forkert?
Olivenolie er en fast del af mange danskeres køkken – og med god grund. Den er både sund, smager godt og har et hav af anvendelsesmuligheder. Men ved du egentlig, hvordan man bedst opbevarer olivenolie? Korrekt opbevaring af olivenolie er vigtigt, og faktisk kan forkert opbevaring af olivenolie forringe oliens kvalitet, ligesom at den vil blive hurtigere harsk. En harsk olie smager ikke godt og forkert opbevaring af en ellers god olivenolie, kan resultere i, at man er nødt til at smide olien ud, hvilket selvfølgelig er rigtig ærgerligt. Her hos Carl B. Feldthusen vil vi naturligvis gerne bekæmpe madspild, men vi vil også rigtig gerne have, at du får mest muligt glæde af din olivenolie. Herunder selvfølgelig den helt fantastisk gode smag som en god olivenolie har.
Korrekt opbevaring af olivenolie
– Sådan undgår du, at din olivenolie bliver gammel, kedelig og harsk
Den hurtige løsning er at tømme flasken hurtigt. Men de fleste danskere bruger slet ikke så meget olivenolie, og ser derfor gerne, at flaskens indhold holder så længe som muligt. Den langsigtede løsning er at undgå luft, lys og varme.
- Luft
Når olivenolie, og andre olier for den sags skyld, får ilt, så begynder de at oxidere. Det vil sige, at de danner uønskede radikaler, og derfor bliver harske. Det er derfor vigtigt, at din olie ikke får ilt. Det kan selvfølgelig ikke helt undgås, da du skal åbne flasken for at bruge af olien, men sørg for at sætte låget på igen med det samme og opbevar aldrig olien i en beholder som ikke kan lukkes helt.
- Lys
Det er vigtigt at olien opbevares mørkt. Af samme årsag kommer de fleste olivenolier i mørke flasker eller dåser. Dette skyldes, at lys er med til at få olien til at oxidere hurtigere og dermed gøre den harsk. Du kan dog roligt opbevare din olie på køkkenbordet, så længe den ikke står i direkte sollys. Har du derimod din olivenolie i en gennemsigtig flaske, så er det bedst at opbevare den i et køkkenskab.
- Varme
Dernæst skal olien opbevares køligt. Den skal ikke stå i køleskabet, men den skal heller ikke stå i direkte sollys eller i nærheden af en varmekilde som eksempelvis et komfur. Den ideelle temperatur er omkring 13-15 grader. Så find en plads i køkkenet hvor der hverken er for varmt eller for koldt og hvor temperaturen ikke svinger meget.
De fleste olivenolier størkner, når temperaturen kommer under 8-10 grader, og derfor egner de sig ikke til at blive opbevaret i køleskabet. Det vil du have oplevet, hvis du for eksempel har prøvet at sætte resterne af et glas oliven i olie i køleskabet. Dagen efter vil olivenerne være dækket af små hvide bobler og olien vil være størknet. Det har ingen sundhedsmæssige konsekvenser, og så snart olien bliver varmere, vil den igen få sin normale konsistens.
Udskyd oxideringen ved at tilsætte antioxidanter
Har du en olie, som er lige på nippet til at blive for gammel eller harsk – så kan man udsætte processen ved at tilsætte antioxidanter til olien. Det kan eksempelvis være friske krydderurter som timian, rosmarin eller basilikum. Det er desværre ikke muligt at få oxideringen til at gå den anden vej, men man kan forsinke processen og dermed bruge olien i længere tid. Desuden smager krydderolie virkelig godt, og af samme årsag har vi flere varianter i vores sortiment. Eksempelvis olivenolie med aroma af basilikum, trøffel og chili. Du kan se hele vores sortiment her. Hvis din olie først er blevet harsk, så er der desværre ikke noget at gøre, og du er nødt til at smide olien ud.
Så derfor: sørg for at opbevare din olivenolie korrekt og undgå så vidt muligt luft, lys og varme.