Soltørrede tomater

Soltørrede tomater

Soltørrede tomater

Soltørrede tomater er en populær spise der med sin kraftige umamismag indgår i alverdens retter. Men hvordan ser det ud når soltørrede tomater produceres? Læs med her, hvor vi deler billeder af produktionen fra vores italienske leverandør. Det er en proces som kræver manuelt arbejdet og masser af sol – præcis som man gjorde det i det gamle Syditalien.

Solmodne tomater
Vores italienske soltørrede tomater, er helt enkelt som navnet afslører: tomater der er tørret af solen. De høstes ved højsæson, når er de friske, modne og flotte røde i farven. Derefter sættes de straks til tørring i solen, for at bevare mest mulig farve, smag og aroma.

Tomater forberedes ved håndkraft
Når tomaterne er plukket, placeres de i store bakker og skæres i halve ved håndkraft, hvorefter de drysses med salt. Salten hjælper med at bevare tomatens smag og holdbarhed. Derefter er tomaterne klar til at tørre i solen – det tager typisk 4-10 dage for vandet at fordampe, afhængig af vejrforholdene som kan skifte undervejs.

Koncentreret smag
Tomaterne taber op mod 90 % af deres vægt når vandet fordamper under tørring – men både smag og næringsindhold bevares. Tørringen giver tomaten en fast og rynket tekstur, mens smagen bliver kraftig, letsaltet og sød. Når tomaterne er færdigtørret, præserveres de i olie med krydderier for at give ekstra smag.

Smag af modne tomater året rundt
Tørring af tomater er en gammel syditaliensk tradition som har eksisteret i årtier. Tørringen forlængede tomatens levetid, og gjorde det muligt at opbevare og spise tomater uden for sæson. I dag, er fremgangsmåden den samme, men den soltørrede tomat har spredt sig langt udover den italienske landegrænse, og er en meget populær vare ikke mindst i de danske køkkener. Soltørrede tomater er fyldt med smag, og gør dem velegnede i mange retter. Prøv f.eks. at brug dem i som topping på pizza, i gryderetter, salater, tapas, som snack eller til tapenader.

produktion soltørrede tomater i Italien
soltørrede tomater tørrer i solen i Italien