Viden om tomater og tomathøst

Viden om tomater og tomathøst

Alene i Spanien og Portugal bliver der hvert år høstet flere millioner tons tomater, og vi vil derfor gerne fortælle lidt om produktionen og om tomater generelt. I videoen herunder tager Jesper Uhrup fra Magasinet Gastro, Michael Museth fra Folkets Madhus og Jesper fra Feldthusen dig med i køkkenet, så du forhåbentlig kan blive klogere på den røde grøntsag. Du kan også læse meget mere under videoen, blandt andet om såning, høst, næringsværdier og en masse sjove facts om tomater.

Såning og høst

• Først bliver tomatfrøene sået i væksthuse eller drivhuse. Efter 4 til 6 uger bliver de små tomatplanter plantet up på marker, som er nøje udvalgt i forhold til udbytte og kvalitet. Her bliver de passet og plejet indtil de er klar til at blive høstet. Det tager ca. 120 dage fra frøene er sået til tomaterne er modne.

• Udplantningen starter i april måned og løber frem til starten af juni måned. Udplantningen foregår løbende, så alle tomaterne ikke modnes på samme tid. Det gør man for at sikre sig at fabrikkerne kan følge med og for at mindske madspild.

• I juli måned starter høsten i Europa, og man planlægger at høste i ca. 90 dage. Som med alle andre afgrøder så afhænger det naturligvis af hvor gunstig vejret er.

Hvor mange tomater bliver der produceret?

Svaret er RIGTIG mange. Nedenstående oversigt viser hvor meget der rent faktisk bliver produceret i verden hvert år. Alle tallene er i tusinde tons, og er udelukkende for tomater til industien. Altså tomater, der bruges til ketchup, tomatpasta, pizzasauce osv. Så drivhus-tomater til supermarkeder, grønthandlere og andre friskfrugt-distributører, er altså ikke med i denne oversigt.

statistik om tomater

Tomater og næringsværdier

næringsindhold i tomater

Som ovenstående billede illustrerer, så har tomater et højt indhold af både vitaminer og mineraler. Men faktisk så har tomater også et meget stort indhold af lycopen, som er en meget stærk antioxidant, der blandt andet er med til at give tomaterne deres flotte røde farve. Indholdet af lycopen forsvinder ikke under forarbejdningen af de friske tomater.

Fun facts om tomater

• Gennemsnitsvægten for en frisk industri tomat er ca. 65 g.

• Vores samarbejdspartner Sugal Group producerer ca. 1,5 millioner tons friske tomater på en sæson på deres 5 fabrikker i Portugal, Spanien og Chile.

• Med en gennemsnitsvægt på 65 g, så svarer 1,5 millioner tons cirka til at der bliver høstet 24 milliarder tomater.

• Det fylder cirka 7000 lastbiler at levere de 1,5 millioner tons i løbet af høsten.

• På den største fabrik i Portugal kan der produceres op til 8000 tons i døgnet.

• Den samlede daglige kapacitet på alle 5 fabrikker er ca. 28400 tons

Vi synes, at ovenstående giver et meget godt billede af, hvor stor tomatproduktionen egentlig er på verdensplan. Ovenstående svarer nemlig kun til ca. 4% af verdensproduktionen. Hvis du vil vide mere om tomater generelt eller om hvilke produkter vi kan tilbyde, så er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Her kan du se et udvalg af vores tomatpasta og pizzasauce.